Verzenden naar BELGIË voor €5,95 en NEDERLAND voor €7,95!!

Communiceren met het jonge kind.

Spadt

Het belang van spelen en communiceren met jouw baby. 

Communiceren doe je op diverse manieren, niet alleen met woorden communiceer je, maar er is ook zoiets als non-verbale communicatie (mimiek, stemgeluid, kind negeren). Kinderen toetsen of je non-verbale communicatie overeenkomt met je verbale communicatie. Indien dit niet overeenkomt, wordt het kind onzeker en dat uit zich in het gedrag van het kind. Hou hier dus rekening mee en probeer op een juiste manier te communiceren met je kind.


Communiceren met je baby:

Wederkerigheid is hier een heel belangrijk aspect, reageer op jouw baby, is dat met je stem of is dat met je lichaam (knuffelen), het maakt niet uit, maar communiceer op een rustige manier. Het is de basis voor de hechting tussen ouder en kind en zorgt voor de latere sociale vaardigheden van het kind. Deze communicatie is een soort van spel voor het kind.

Mogelijke taalspelletjes: samen boekjes kijken, versjes en liedjes, kiekeboespelletjes (speelgoed met touwtje onder doek leggen, “waar is auto?”), verhaal adhv vingerpopjes, …


Communiceren met een peuter:

Peuters nemen woorden over van hun ouders. Als jouw peuter woordjes zegt als ‘kijk’ of ‘luister’, zorg dan dat je als ouder hier een gevolg aan geeft. De peuterleeftijd is dé leeftijd waarop het kind woorden opzuigt als een spons. Deel alles met jouw kind, waar je mee bezig bent, wat je gaat doen, wat je ziet, … . Praat over je eigen emoties, ook dat is een communicatiekanaal voor een jong kind bvb "ik word echt blij van jou” of "ik ben nieuwsgierig wat je aan het doen bent".

Mogelijk taalspelletjes: emotieblokken, vingerpopjes, handpoppen, samen een spel spelen en hierover vertellen.


Communiceren met een kleuter:

De taalontwikkeling van een kleuter breidt zich langzaam uit, vertelt zelf al verhaaltjes en zijn/haar fantasie slaat op hol. Een kleuter heeft niet alleen een betere zinsbouw en uitgebreide woordenschat, maar gebruikt ook al een zekere vorm van mimiek en andere intonatie tijdens het spel. Om dit verder te ontwikkelen is fantasiespel het speelgoed bij uitstek. Ga als ouder mee in het fantasiespel van jouw kind en toon belangstelling.

Mogelijke taalspelletjes: handpoppenkast, stokpaard, zwaard, Rory’s verteldobbelstenen, …


Heb je nog verdere vragen hierover, je kan steeds een afspraak maken via www.spadt.be

BEKIJK ONZE WEBSHOP

Geschreven door Thessa Huys

Spadt
GOKI stoffen vingerpopjes SET bosdieren, oa. Vos, konijn, uil, ...
GOKI houten vingerpoppentheater met diverse decors
Spadt